Ferme verhalen

Je tractor in topconditie: vijf tips voor het onderhoud van landbouwmachines

Van een fameuze Fendt tot een praktische plukmachine: een landbouwmachine koop je niet voor even, maar voor het leven. Of toch voor zo lang mogelijk. Het onderhoud van je tractor, werktuig of wiellader is dan ook cruciaal om successen te blijven oogsten. Geen idee hoe je daaraan begint? We spitten het uit tot op de bodem en schotelen je vijf praktische tips voor!

Met ronkende motoren en een stevige portie pk staat je Wintmolders-machine trouw aan je zij in weer en wint – euh, wind. Onze merken zijn degelijk en duurzaam, en kunnen dus gerust tegen een stootje. Maar af en toe heeft je tractor of toebehoren een beetje extra liefde nodig. Een regelmatig onderhoud optimaliseert niet alleen de prestaties van je machine, maar verlengt ook de levensduur aanzienlijk.

Spic en span

Vuil, zand en stof verstopt zich op de meest onmogelijke plaatsen en kan daar onzichtbare schade veroorzaken. Reinig dus niet alleen de buitenkant van je machine, maar stof ook uitneembare onderdelen zoals luchtfilters en radiatoren af. Ga wel voorzichtig te werk: de buitenkant van je machine kan je eenvoudig schoonmaken met een DiBO-hogedrukreiniger, in het interieur doe je dat beter niet!

Visuele inspectie

Je machine mag dan wel blinken, onder de motorkap is dat misschien anders. Vergeet dus niet om regelmatig een gedetailleerde, visuele inspectie in te plannen. Hou je ogen open voor lekkages aan slangen en controleer op slijtages bij de riemen. Nu je toch bezig bent: kijk je ook even naar de banden? Zijn die niet stilaan aan vervanging toe? Het kost je maar een paar minuten tijd, maar je machine eens goed onder de loep nemen doet wonderen voor haar performantie en levensduur!

Droge parking

Na het harde werk op het veld, mag je machine weer even op adem komen. Zet je pronkstuk bij voorkeur op een droge, overdekte parkeerplaats. Vocht en extreme temperaturen – zowel boven als onder nul – kunnen interne onderdelen beschadigen. In een goed geventileerde opslagruimte of garage staat je tractor trouwens niet alleen beschermd tegen de weerselementen, maar ook tegen diefstal. Win-win!

Slijtage is een no-go

Messen, schijven en tanden zijn het meest onderhevig aan slijtage. Door wrijving of druk kunnen ze na verloop van tijd minder goed presteren. Op zich geen probleem, want deze slijtdelen kunnen vervangen worden. Maar je moet het natuurlijk wel wat in de gaten houden. Blijf niet zomaar rondrijden met versleten onderdelen: grijp in zodra je tekenen van slijtage spot. Vind je het moeilijk om een onderscheid te maken tussen gewone gebruikssporen en ernstige beschadiging? Vraag advies aan een expert!

Het belang van een onderhoudsschema

Een onverwacht defect steekt stokken in de wielen. Daarom houden wij nauwgezet voor je bij wanneer je machine een nazicht kan gebruiken. Bij de aankoop van je landbouwmachine krijg je dan ook een weldoordacht onderhoudsschema volgens de richtlijnen van de fabrikant. Zo laten we niets aan het toeval over. Ons ervaren onderhoudsteam pakt potentiële problemen proactief aan, zodat jij op volle toeren blijft presteren. Dat is dan ook onze grootste en laatste tip: respecteer die planning zo strikt mogelijk en boek tijdig je onderhoud!

Ondanks onze tips, toch pech? Geen zorgen: we zijn slechts een telefoongesprek bij je vandaan. Met onze permanente interventiedienst, grote stock, mobiele werkplaats en oersterke opleggers krijgen we je bedrijf in een mum van tijd weer up and running!

Deel dit verhaal op :